27 Ocak 2016 Çarşamba

Kindle ile YDS'ye Nasıl Çalışılır?

Merhaba Arkadaşlar, bugün sizlere Kindle ile İngilizce'ye Nasıl Çalışılır? ve daha özelde Kindle ile YDS'ye Nasıl Çalışılır? konularından bahsedeceğim. YDS'de başarılı olmak için birçok şey denedim. O kadar çok kitap ve materyal aldımki. Şimdi geri dönüp baktığımda şöyle diyorum: Keşke bütün o kitapları alacağıma bir Kindle alsaymışım. Neden mi? İşte nedeni.

Kindle bildiğiniz gibi Amazon'un e-kitap okuyucusu. Tabletlerden daha farklı, daha doğrusu daha sağlıklı. Bildiğiniz gerçek kağıt gibi bir görüntüsü var ve özel mürekkep teknolojisi sayesinde göze zarar vermiyor. Şarjı çok uzun gidiyor. 2-3 haftada bir şarj ediyorsunuz. Kaldığınız yerden devam etmek için araya ayraç koyabiliyor, vurgular yapabiliyor, notlar alabiliyorsunuz. İşte asıl hikaye de bu notların olduğu bölümde başlıyor. Siz kelimeler, cümleler ya da paragraflar için notlar aldığınızda bunu ayrı bir kitap haline (My Clippings) getiriyor. Böylece adeta bir kelime defteriniz oluyor. 

Benim Kindle'da en sevdiğim özellik şu: Kindle ile İngilizce çalışırken yanınızda sözlük olmasına gerek yok. Bilmediğiniz kelimenin üzerine basılı tuttuğunuzda size kelimenin anlamını, cinsini ve kullanımını veriyor. Bu da sözlükte kelime ararken boşa harcadığımız zamanı en aza indiriyor. İster Merriam Webster ister Oxford Advanced Learner's Dictionary olsun internetten Kindle için indirip kullanabileceğiniz sözlükler var. Merak etmeyin İngilizce-İngilizce olduğu gibi İngilizce-Türkçe sözlükler de bulabilirsiniz. 

Kindle'ın bir başka özelliği de kitaplarda bakındığınız kelimeleri Flash Card olarak saklaması. Flash Cardla YDS'ye nasıl çalışılır? konusunda da anlattığım gibi bu yöntem en iyi öğrenme yöntemidir. Vocabulary Builder kısmına girdiğinizde burada bakındığınız kelimeleri sakladığını göreceksiniz. Bu kelimeleri ister toplu halde isterseniz de kitap kitap ayırıp çalışabiliyorsunuz. Vocabulary Builder, "Mark as Mastered" seçeneğini işaretlediğiniz kelimeleri ise öğrenilmiş sayıyor ve bir daha karşınıza çıkarmıyor. Gördüğünüz gibi "My Clippings" ve  "Vocabulary Builder" tam da bizim gibi YDS'ye nasıl çalışılır diye sormadık yer bırakmayanlar için yapılmış.

Kindle için Calibre diye bir program var. Bu program dosya biçimlerini Kindle'ın okuyabildiği .mobi formatına dönüştürüyor. Ancak en güzeli bu program internetten her türlü içeriği çekip onu Kindle'ınızda okuyabileceğiniz formata dönüşürebiliyor. Program içindeki "Haberleri Çek" kısmından BBC'den Scientific American'a kadar bine yakın hazır kaynaktan içeriği alıp cihazınıza uygun hale getiriyor. İsterseniz bu kısıma kendiniz de çeşitli sitelerin linkini ekleyebilirsiniz. 

Benim Kindle'ım şu an için en hesaplı cihaz olan New Touch. Size de çok para vermenizi önermem. Yurtdışından size getirebilecek birileri varsa Amazon'da fiyatları zaman zaman 50$'a kadar düşüyor.

Sizlere Kindle ile YDS'ye Nasıl Çalışılır? Kindle ile İngilizce'ye Nasıl Çalışılır? konusunda bilgiler vermeye tecrübelerimi aktarmaya çalıştım. Değerlendirmenizi öneririm. Herkese iyi çalışmalar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İlk ilke, kendinizi kandırmamaktır ve siz, en kolay kandırabileceğiniz kişisiniz. RICHARD FEYNMAN