10 Şubat 2016 Çarşamba

İngilizce Okuduğunu Anlama ve Kelime Çalışması

Merhaba arkadaşlar, uzun bir süredir yazamadım kusura bakmayın. Bu süre zarfında YDS'ye yönelik yeni edindiğim kitaplar vardı, onları bitirmekle uğraştım. Kitaplar sanki Çeviri Yöntemiyle YDS'ye Çalışmak konusunda bahsettiğim yönteme göre yazılmış:) Şaka bir yana o kitaplar tabi ki benim blogumdan daha önce de vardı. Kitap isimlerini öğrenmek isteyen arkadaşlar olursa  facebook sayfamızdan sorularını yöneltebilirler.

Gelelim konumuza; İngilizce Okuduğunu Anlama ve Kelime Çalışması. Bir çoğumuz belki elementary ve intermediate seviyesindeki metinleri rahatlıkla okuyoruz. Ancak iş bilimsel bir dergi , makale ya da günlük gazetelere gelince bilmediğimiz kelime sayısı o kadar artıyor ki okuma isteğimiz ve çalışma şevkimiz kırılabiliyor. Bunun farklı nedenleri olabilir; alakasız ya da seviyemize uygun olmayan kaynak seçimi gibi. Biz öncelikle kaynağımızı doğru seçeceğiz. Size önereceğim en iyi, en alakalı, en seviyemize uygun ve hatta bedava olan kaynak şudur: Hürriyet Daily News

Evet, Daily Hürriyet gazetesinin internet sitesi. Arkadaşlar siz dilerseniz İngilizce yayın yapan başka gazetelerimizin sitelerini de kullanabilirsiniz. Ben Hürriyet'e alıştığım için onu örnek verdim. Peki bu siteyi nasıl kullanacağız. Şimdi sıkı durun: Bu site ile zaten okuduğunuz anlayarak işe başlıyorsunuz! Haberler bizim haberler, spor olayları bizden. Dünya gündemi bile genelde bizi ilgilendiren konular. Türkiye'de yaşanan ne varsa hepsini İngilizce olarak okuyabiliyorsunuz. Mesela predecessor kelimesi sizce ne anlama geliyor? Bilemediyseniz alttaki resme bakın. Eminim sözlüğe bakmaya gerek duymadan anladınız. 

Yapmamız gerekenleri artık sıralayayım;
  • Konunun neyle ilgili olacağını anlayacak şekilde hızlı bir şekilde okuyun. Bilmediğiniz kelimelerin altını çizin ancak asla sözlüğe bakmayın.
  • Bu sefer daha yavaş okuyun. Bilmediğiniz kelimeleri YDS'den 80 Almak konusunda da bahsettiğim TurEng programı yardımıyla bulun. Bu kelimeleri önem derecelerine göre eleyerek önemli saydıklarınızı defterinize kaydedin.
  • Son okumanızda daha ayrıntılı okuyun. Bilmediğiniz kelimeleri kısa süreli hafızanızda tuttuğunuzdan okuduğunuz metin size anlamlı gelecek ve kelimeler cümle içinde anlamlanarak daha kalıcı olarak hafızanıza yerleşecektir. 
  • Bu kelimeleri ertesi gün, 1 hafta sonra, 15 gün sonra ve 1 ay sonra tekrar edin. Göreceksiniz, tekrar ederken okuduğunuz metin gözünüzün önünde canlanacak.

İngilizce Okuduğunu Anlama ve Kelime Çalışması hakkında diyeceklerim bu kadar arkadaşlar. Sınava 2 aydan az bir süre kaldı. Umarım çalışmalarınız iyi gidiyordur. Başvurularınızı yapmayı da unutmayın. Hoşçakalın.

2 yorum:

  1. Öncelikle tebrik ederim başarınız takdir edilesi gerçekten. Ancak benim merak ettiğim bir konu var. Yazınızda kelimeleri önem derecelerine göre eleyerek önemli saydıklarınızı not defterinize yazın demişssiniz. Çalıştığınız kelimenin önemini neye göre belirlediniz daha detaylı bilgi vermeniz mümkün mü acaba? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz geç oldu kusura bakmayın. Umarım yine de faydalı olur. Mesela okuduğum tarihi bir makalede atların bakımının yapıldığı yer,ahır (stable) kelimesini defterime yazdım. Çünkü makalenin anahtar kelimesiydi, birçok yerde geçiyordu. Öte yandan at sağrısı (croup) kelimesini kaydetmedim. Kendimce YDS çalışmam için önemsiz gördüm.

      Sil

İlk ilke, kendinizi kandırmamaktır ve siz, en kolay kandırabileceğiniz kişisiniz. RICHARD FEYNMAN