3 Eylül 2018 Pazartesi

YDS'ye 1 Hafta Kala Neler Yapmalıyız?

YDS 2018 Sonbahar Dönemi Sınavı 09 Eylül 2018 tarihinde. Sınava neredeyse 1 hafta kaldı. Umuyorum ki bu süreçte -İlkbahar Dönemi sınavından bu yana- iyi çalışmış, vaktimizi doğru değerlendirmişizdir. 5 aydan fazla olan bu süreç YDS'den 80 Almak için yeterince uygun bir süreydi. 

Bu iki sınav arasında bizi en çok zorlayan şey tatillerin bolluğu oldu. Tatiller ne kadar bolsa rehavet o kadar fazla olur. Dokuzar günden iki bayram tatili bütün çalışma planımızı altüst etmiş olabilir. Ya da büyük bir heyecanla beklediğimiz yaz tatilimiz bizi derslerden uzaklaştırmış, "aman be" dememize neden olmuş olabilir. 

Biz yine de tatillerde bile her gün en az 1-2 saat ayırıp ders çalışabilirdik. Kendimize sabah 1 saat -akşam 1 saat vakit oluşturabilirdik. Vaktimiz yoksa vakit yaratabilirdik. Nasıl mı? Sabah erken kalkabilir, böylecek bütün bahanelerden kurtulabilirdik. Sabah nasıl erken kalkılır bilmiyorsanız , şu yazımdan başlayabilirsiniz.

İşte bu nedenlerden ötürü, bu hazırlık döneminin çok verimli geçtiğini düşünmüyorum. Olumsuzluklara rağmen çalışabilen arkadaşlarımı kutluyorum. Onların ve hepimizin sınavda başarılı olmasını temenni ediyorum. 

Ama hala geç değil. Hala yapılabilecek şeyler var. 1 saatimizin bile değerli olduğu bu çağda, sınava tam 1 haftamız var. Peki, YDS'ye 1 Hafta Kala Neler Yapmalıyız?


  1. Telaşı Bırakın: İyi hazırlanmamış olabilirsiniz, kendinize-ailenize sözler vermiş olabilirsiniz ya da bu sınav son şansınız olabilir. Ne olursa olsun şu telaştan kurtulmanız lazım. Telaş ve onun beraberinde gelen acele etmek eylemi ile beraber son 1 haftanızı asla kurtaramazsınız. Eliniz ayağınıza dolaşır, hangisine, nereye çalışayım? derken son 1 haftanızı da heba edersiniz.
  2. Program Yapın: Yeniden organize olun. Derhal bildiklerinizi-bilmediklerinizi, unuttuklarınızı, geçmiş notlarınızı gözden geçirin. Bu eksiklerinizi önemliden, daha az önemliye doğru sıralayın. Böyle yaparak nelere çalışacağınızı bulacaksınız.
  3. Zaman Yaratın: Telaşı bıraktık, çalışacağımız konuları ayarladık. Şimdi bunlar için zaman ayarlamamız lazım. En iyi ve en kolay ayarlayacağınız zaman sabah erken kalkarak olur. Eğer yapamıyorsanız daha uygun vakitler bulun. Bu aşamayı muhakkak yapmalısınız arkadaşlar. Son 1 haftada fedakarlık yapmamız gerekecek.
  4. Kendinizi Test Edin: Son 1 hafta kala konu anlatımlarına fazla girmeyin. Kendinizi olabildiğince test etmeye çalışın. En iyi öğrenme yöntemlerinden birisi test çözmektir. Hele bu kadar dar zamanda en iyisidir.
  5. Çıkmış Sorular: ÖSYM'nin sınav mantığını anlamak ve test çözmeyi birleştimek için Çıkmış Soruları çözün. Buradan indirebilirsiniz. Sorular hem daha kalitelidir, hem de mantık olarak alışmanızı sağlar. Bir zaman sonra -ya da yeterli sorudan sonra- ÖSYM kesin bunu test ediyor gibi çıkarımlar yapabilirsiniz.
  6. Bağlaçları Öğrenin: Sınavda kelime gruplarını, cümleleri birleştirmek için bağlaçları iyi bilmemiz gerek. Neredeyse bütün sorularda bağlaçlar vardır ve metni doğru anlamlandırabilmek için bağlaçları bilmek olmazsa olmazdır. YDS İçin Bilinmesi Gereken Bağlaçlar konusuna bir göz atın.

YDS'ye 1 Hafta Kala Neler Yapmalıyız? Bu sorunun cevabını aradık. Telaşı bıraktık, programımızı yaptık. Bütün bu aşamaların en üzerinde arkadaşlar yapmamız gereken bir eylem var: Başlamak. Bir an önce başlayın. Hala geç değil. Belki son 1 hafta sayesinde çözeceğiniz 5 soru size istediğinizi verecek. 

Çalışmaya devam, yılmak yok. Herkese şimdiden sınavda başarılar diliyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İlk ilke, kendinizi kandırmamaktır ve siz, en kolay kandırabileceğiniz kişisiniz. RICHARD FEYNMAN